Trendovi web dizajna za 2023. godinu

Trendovi web dizajna za 2023. godinu

Brzi napredak u tehnologiji znacajno je uticao na trendove dizajna web stranica. Komponente dizajna i karakteristike koje su se nekada smatrale vrhunskim sada su postale istrosene, preterano koriscene i zastarele. Poslednja stvar koju zelite kada posetioci dođu na vas web sajt je da izgubite potencijalne klijente zbog zastarelog izgleda web sajta. 

Ali ne brinite se, PS Websites ostaje u toku sa najnovijim trendovima u dizajnu web sajtova, razvijajuci veoma funkcionalne web stranice prilagođene korisniku koje imaju izuzetan ucinak i imaju impresivnu estetiku. 

Trendovi web dizajna 2023

Ovu su najpopularniji trendovi web dizajna za 2023. godinu. Vise o web dizajnu procitajte ovde

1. Minimalizam i jednostavnost:

Minimalisticki dizajn sa cistim linijama, jednostavnim bojama i velikim prostorima ostaje popularan. Manje je vise, a fokus je na esencijalnim informacijama. Minimalizam moze uciniti da vas web sajt izgleda pametno i moderno bez napora. Iako minimalisticki dizajn ima svoje prednosti, ovaj dizajn nije za svakog. 

Minimalisticki dizajn je najbolji za ove industrije:

2. Dark Mode

Trendovi web dizajna 2023 su dosta prepoznatljivi, ali od svih takozvani “dark mode” je vervatno najpoznatiji.

Dark mode ili tamni rezim se siri na sve vise web sajtova. Osim sto izgleda elegantno, tamni rezim takođe moze smanjiti zamor ociju i produziti trajanje baterije na mobilnim uređajima.

3. Brzi i responsivni dizajn

Brzina ucitavanja i responsivnost ce uvek biti u trendu. Ovde nije rec samo o estetici, vec i o funkcionalnost sajta. Dzaba vam lep web dizajn, ako vas sajt nije funkcionalan. Brzina ucitavanja i responsivnost sajta su kljucni ako zelte dobro korisnicko iskustvo, a zelite ga. 

Web sajtovi moraju biti optimizovani za razlicite uređaje. Procitajte vise o responsivnom dizajnu ovde.

4. Pristupacnost

Sve veca paznja se posvecuje pristupacnosti web sajtova, ukljucujuci pravilnu gramatiku, kontrast boja, alt tekst i navigaciju koja olaksava koriscenje za sve korisnike, ukljucujuci one sa posebnim potrebama.

Kao i brzina i responsivnost sajta, pristupacnost je jako bitna za dobro korisnicko iskustvo

5. Neobicni tipografski izbori

Kreativni izbori tipografije kako bi se stvorio jedinstven izgled web sajta je sve popularnije. Velika i hrabra tipografija moze biti centralni deo dizajna. Ali pazite da ne preterate. Ako preterate, tipografija ce odvlaciti paznju sa bitnih informacija na vasem sajtu.

6. Hero section sa samo tekstom

Do pre nekoliko godina trend je bio da “hero section” bude sastavljen od pozadinske slike koja je blurovana i preko tekst. Ovako nesto:

Trendovi web dizajna 2023 - hero section stari trend

Sigurno se secate, jer su bili svuda. Iako ovakav dizajn hero section-a ne izgleda lose, morate priznati da izgleda zasterelo i istroseno. Upravo iz tog razloga danas je popularniji ovaj tip hero section-a:

Trendovi web dizajna 2023 - hero section novi trendovi

7. Mikrointerakcije

Dodavanje suptilnih mikrointerakcija moze poboljsati korisnicko iskustvo. Hover efekti, link koji menja boju kada pređete misem preko njega i mnogi drugi su odlicni primeri povisenih mikrointerakcija koje cete cesto viđati.