Korisnicko iskustvo

Korisnicko iskustvo

Korisnicko iskustvo je, najlakse receno, kako se osoba oseca dok koristi web sajt, web aplikaciju ili bilo koje druge digitalne tehnologije. Korisnicko iskustvo je bitno iz mnogo razloga. Od dobrog utiska osobe koja posecuje vas sajt do dobre SEO ocene. 

Saznajte sta je korisnicko iskustvo i zasto je bitno u nastavku.

Sta je korisnicko iskustvo?

Korisnicko iskustvo (User Experience ili UX) predstavlja celokupan dozivljaj korisnika prilikom interakcije sa proizvodom, uslugom ili sistemom. Ovo iskustvo moze obuhvatiti razlicite aspekte, uključujuci estetiku, funkcionalnost, lakocu upotrebe, efikasnost, zadovoljstvo i emocionalni odgovor korisnika.

Evo nekoliko kljucnih tacaka vezanih za korisnicko iskustvo:

 1. Dizajn korisnickog interfejsa: Dizajn korisnickog interfejsa (UI) igra kljucnu ulogu u korisnickom iskustvu. Dobar UI dizajn omogucava korisnicima laku navigaciju i interakciju sa sajtom.

 2. Upotrebljivost: Upotrebljivost se odnosi na to koliko je lako korisnicima da obavljaju zeljene zadatke na sajtu ili u aplikaciji. 

 3. Brzina i performanse: Korisnici ocekuju brze odgovore i brzo ucitavanje sadržaja. Spor sajt moze negativno uticati na korisnicko iskustvo.

 4. Responsive Design: S obzirom na razlicite uređaje koje korisnici koriste (racunari, tableti, mobilni telefoni), vazno je da se obezbedi responsivan dizajn koji se prilagođava razlicitim sirinama ekrana.

 5. Jasan sadrzaj: Informacije treba da budu jasne i lako razumljive. Konfuzan web dizajn moze frustrirati korisnike.

 6. Zadovoljstvo korisnika: Pored funkcionalnosti, zadovoljstvo korisnika je kljucni faktor dobrog korisnickog iskustva. Korisnici bi trebali imati pozitivno iskustvo prilikom posecivanja sajta.

 7. Prilagođenost ciljnoj publici: Vazno je razumeti svoju ciljnu publiku kako biste prilagodili korisnicko iskustvo njihovim potrebama i preferencama.

 8. Bezbednost i privatnost: Korisnici cene bezbednost svojih podataka. Pravilna zastita podataka i transparentnost u vezi sa privatnoscu igraju vaznu ulogu u korisnickom iskustvu.

Zasto je korisnicko iskustvo bitno?

Korisničko iskustvo je izuzetno bitno iz nekoliko razloga:

 1. Bolja SEO ocena: Google  uzima u obzir korisnicko iskustvo pri rangiranju web sajtova. Ako je vas sajt korisniku prijateljski i brz, verovatnije je da cete se bolje rangirati u pretrazi.

 2. Smanjenje napustanja sajta: Ako korisnici naiđu na sajt koji ne pruza dobro korisnicko iskustvo, verovatnije je da ce napustiti sajt. To moze dovesti do gubitka posetilaca i potencijalnih kupaca.

 3. Konkurentska prednost: U danasnjem digitalnom okruzenju, konkurencija je cesto zestoka. Bolje korisnicko iskustvo moze vas izdvojiti iz mase konkurenata i privuci vise paznje i vise potencijalnih klijenata.

UX vs UI

Korisnicko iskustvo i korisnicki interfejs su dva blisko povezana, ali razlicita koncepta u dizajnu i razvoju web sajta. UX se prvenstveno bavi ukupnim iskustvom i upotrebljivoscu korisnika. UI se fokusira na vizuelni dizajn i estetiku korisnickog interfejsa. Oba su kljucna za kreiranje uspesnih digitalnih proizvoda.

Ovo su glavne razlike između UX i UI:

Korisnicko iskustvo vs korisnicki interfejs

UX

Fokus: prvenstveno bavi ukupnim osecajem korisnika dok koristi web sajt
Cilj: osiguravanje da je sajt jednostavan za upotrebu i da je orjentisan na korisnika
Rezultat: poboljsana upotrebljivost, efikasnost, zadovoljstvo i postizanje ciljeva korisnika

UI

Fokus: bavi se izgledom sajta (boje, tipografija, dugmad, ikone i drugi elementi dizajna)
Cilj: stvaranje vizuelno privlacnog i estetski prijatnog interfejsa koji je u skladu sa identitetom brenda i cini proizvod vizuelno privlacnim.
Rezultat: vizuelno atraktivan interfejs koji je u skladu sa smernicama dizajna brenda i poboljsava celokupno korisnicko iskustvo