Good vs Bad: Web Dizajn

Dobar vs Los Web Dizajn

Svakom biznisu treba web sajt. Danas svako moze da ima svoju web sajt, ali imati sajt nije dovoljno. Bitno je da taj sajt sve jake strane vase komapnije i da privuce potencijalne klijente i potrosace. Ukratko sajt treba da ima dobar web dizajn. Ali sta cini taj “dobar” web dizajn, a sta “los”? 

U nastavku saznajte sta je dobar, a sta los web dizajn. Verujemo da cete lako uociti razlike i pogoditi koji je dobar, a koji los.

Dobar i los web dizajn: Navigacija

Losa navigacija je, najlakse reci, navigacija u kojoj ne mozete da se snadjete. Navigacija je kljucan element web sajta, jer vam ona pomaze da dodjete do stranica koje vas zanimaju. Evo nekoliko primera losih navigacija: 

 

 1. Previse opcija u navigaciji – kada navigacija ima previse opcija, posetilac je primoran da procita sve opcije kako bi nasao onu koju trazi i ovo moze biti jako frustrirajuce
 2. Navigacija dizajnirana samo za velike ekrane – u poslednje vreme sve vise ljudi koristi pametne telefone za pretrazivanje interneta, a ako samo jedan element nije prilagodjen za odredjenu velicinu ekrana, funkcialnost sajta postaje ogranicena
Dobra i los web dizajn navigacija

Da bi bila dobra, navigacija na web sajtu mora da ispunjava sledece uslove:

 

 1. Brzo ucitavanje – dizajn trake za navigaciju igra vaznu ulogu kada zelite brzo ucitavanje vase web stranice
 2. Mega meniji jednostavni za upotrebu – kada je web sajt ogroman, potreban je mega meni, te menije ste verovatno vidjali na sajtovima velikih kompanija, kada postoje oni moraju biti pregledni i jednostavni za upotrebu

Dobar i los web dizajn: Ometanja

Da li se secate vremena kada je svaka web stranica imala blistave slike, animacije i lude palete boja? Sada su one proslost i primer loseg web dizajna upravo zato sto nas ometaju. Ovo su jos neke stvari koje ometaju posetioce sajta:

 

  • Pozadinska muzika – 2010-ih pozadinska muzika na sajtovima je bila jako popularna, ali ne i danas, ne samo sto ona usporava vas sajt, vec i izaziva posetioce da kliknu “back”
  • Previse svetle boje – ovakve boje su dobre kada se koriste malo i planirano, za neki akcenat na primer, ali ne i kada su one previse jake i previse upotrebljivane
Dobar i los web dizajn ometanja

Dobar i los web dizajn: Animacije

Ako ne osecate potrebu da koristite animacije na svom web sajtu, bolje je da ih uopste ne koristite. Ako se ipak odlucite da koristite animacije bitno je:

 

  • da ih ne bude previse
  • da se koriste na jedom elementu
  • da se koriste kvalitetne animacije