Domen i hosting

Domen i hosting

    Da biste imali funkcionalnu web lokaciju, potrebni su vam i domen i hosting. Posto oba elementa funkcionisu zajedno, kljucno je razumeti razlike između njih. Ovaj clanak ce objasniti sve sto treba da znate o domenu i hostingu, kako oni funkcionisu, zasto su bitni i sta ih razlikuje jedni od drugih.

Domen i hosting: znacenje

Domen je adresa koju ljudi koriste da bi pristupili vasem web sajtu putem pretrazivaca. Bez domene, pristupanje sajtovima bi zahtevalo unos numerickih adresa, poznatih kao IP adrese, za svaki sajt ili server na internetu.

Imena domena se sastoje od dva dela – domena drugog nivoa (SLD) i domena najviseg nivoa (TLD). Domeni drugog nivoa obicno sadrže reci ili fraze, dok su domeni najviseg nivoa predefinisane ekstenzije koje slede nakon domena.

Na primer, u slucaju youtube.com, domen drugog nivoa je “youtube”, dok je “.com” domen najviseg nivoa.

Hosting omogucava postavljanje web sajta na internetu. Kupovinom hosting usluge od provajdera, dobijate deo njihovih web servera za skladistenje datoteka i podataka vase web stranice. Kada neko unese ime vaseg domena, vas hosting provajder je odgovoran za slanje sadrzaja posetiocu.

Provajderi hostinga pruzaju alate prilagođene pocetnicima kako bi olaksali upravljanje web lokacijom bez potrebe za velikim tehnickim vestinama. Takođe, obicno nude korisnicku podrsku i odrzavanje servera kako bi pomogli korisnicima u kreiranju i odrzavanju svojih web sajtova. Pored cuvanja datoteka web sajta, web hosting takođe stiti servere i datoteke od zlonamernih napada.

Ova kombinacija domena i hostinga kljucna je za uspesno prisustvo na internetu, omogucavajuci vam da imate identitet putem domena i prostor za skladistenje i pristupanje vasem sadrzaju putem hostinga.

Domen i hosting: tipovi

Kao sto smo vec rekli, ekstenzije domena ili domeni najviseg nivoa (TLD) odnose se na poslednji deo imena domena. 

Postoje stotine TLD-ova dostupnih na webu, koje odrzava i redovno azurira IANA (Internet Assigned Numbers Authority). IANA kategorise TLD-ove u cetiri glavne kategorije na osnovu njihove namene i lokacije, i to su:

  1. gTLD (genericki domeni najviseg nivoa) – najcesce korisceno ime domena jer odgovara svrhama bilo koje web stranice. Ovo ukljucuje dobro poznate .com, .org i .net
  2. ccTLD(Country Code domeni najviseg nivoa) – belezi određeni deo teritorije ili lokacije pod ISO kodovima. Na primer, .rs za Srbiju, .us za SAD, .es za Spaniju, .me i .mne za Crnu Goru  i .co.uk za Ujedinjeno Kraljevstvo
  3. sTLD (sponzorisani domeni najviseg nivoa). Ovi domeni su rezervisani za određene organizacije i grupe. Uobičajeni primeri ukljucuju .gov za vladine sajtove, .edu za obrazovne institucije
  4.  Infrastrukturni domen najviseg nivoa – u idealnom slucaju, TLD treba da predstavlja svrhu vaseg sajta. Na primer, .club – i za sajtove klubova, .org – za organizacije, .com – za komercijalne web stranice itd
Svaki web projvajder nudi razlicite pakete za web hosting, od nekih jeftinijish koji su dovoljni za neki jednostavan sajt do onih skupljih koji su najbolji za online prodavnice i druge kompleksne sajtove. 

Domen i hosting: cena

Cene domena variraju u zavisnosti od vrste ekstenzije domena. Na primer, cena za .in.rs se krece oko 3€ godisnje, za .rs oko 20€ godisnje, dok ekstenzije poput .global mogu dostici cenu i do 75€ godisnje.

Sto se tice cena hostinga, one variraju u zavisnosti od provajdera i paketa koji izaberete. Opseg cena obicno se krece od 20€ do 70€ mesecno. Međutim, cena hostinga moze zavisiti od razlicitih faktora kao sto su prostor za skladistenje podataka, brzina i performanse servera, podrska koju pruzaju, dodatne usluge kao sto su sigurnosni protokoli ili dodatni alati za upravljanje sadrzajem, sto moze uticati na konacnu cenu.

Bitno je istaci da je vazno izabrati adekvatnu kombinaciju domena i hostinga koja odgovara potrebama vaseg projekta ili sajta, uzimajuci u obzir kako cenu tako i funkcionalnosti i podrsku koju pruzaju provajderi.

Ako se odlucite za izradu sajta kod PS Website, uz izradu sajta dobijate besplatan hosting! 

domen i hosting

Kako oni funkcionisu?

Domen i hosting rade zajedno – zamislite da su vasa IP adresa i domen adresa vase web sajta, a web hosting je kuca u kojoj “zivi” web sajt. Bez hostinga, vasa web lokacija ne moze postojati na internetu.

Zbog toga je neophodno sinhronizovati i usmeriti ime domena na provajdera web hostinga. Da bi se izbeglo previse problema, preporucuje se kupovina domena i hostinga sa istog mesta. Na ovaj nacin, ne treba rucno povezati domen i hosting i  moze se odmah poceti sa izradom web sajta.